Ve strakonickém očkovacím centru byla v pondělí 12. dubna naočkována 17 000. dávka vakcíny proti nemoci covid-19. Alespoň jednou dávkou vakcíny byla naočkovaná 10 000. pacientka, kterou se stala 73letá Blažena Procházková. K vakcinaci jí pogratuloval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel Strakonické nemocnice Tomáš Fiala. Vakcínu v pondělí dostalo 1000 zájemců z řad seniorů a chronicky nemocných pacientů. Pokračovat bude tento týden očkování ještě v úterý, ve čtvrtek a v pátek. Do konce týdny by měla být naočkována věková kategorie 70+ a většina chronicky nemocných pacientů. Zároveň začíná registrace pacientů ve věku 65+.
Hejtman Kuba poděkoval při té příležitosti strakonickým zdravotníkům i dobrovolníkům za plynulý a bezproblémový chod očkovacího centra a zájemcům o očkování za trpělivost. Jihočeská OČKA jsou schopná naočkovat 50 000 lidí za týden, ale bohužel dávek vakcíny chodilo v posledních týdnech stále málo. „Pokud nám vláda pošle dodávky tak, jak slibuje, tak stále věřím, že na konci června bude proočkováno 70 % jihočeské dospělé populace. Léto už bychom mohli prožít ve světě, který si všichni pamatujeme a máme rádi,“ uvedl při návštěvě strakonického OČKA hejtman Kuba.
Jubilejní 10 000. pacientce, která obdržela alespoň jednu dávku vakcíny, ředitel nemocnice Tomáš Fiala předal květinu a dárkový balíček. „Trefila jste se. Přišla jste pro si pro vakcínu a nesete si domů i dárek od nemocnice. Přeju Vám hlavně pevné zdraví,“ pogratuloval Blaženě Procházkové ředitel Fiala. Překvapená paní Procházková neskrývala radost. „Už jsem měla jeden termín očkování, ale musela jsem to ze zdravotních důvodů zrušit. Jsem ráda, že už to mám za sebou. Budu se teď cítit jistější,“ dodala seniorka.
Ředitel Fiala zároveň ocenil práci hlavní sestry Edity Klavíkové a náměstka pro kvalitu Michala Pelíška, kteří na vybudování OČKA a jeho plynulém chodu mají největší zásluhu. Očkování začalo ve Strakonicích 4. ledna. Očkovací centrum v tělocvičně na Lidické ulici zahájilo provoz 11. února. Do té doby se očkovalo na infekční ambulanci v areálu nemocnice.