Pacienti plicního oddělení Nemocnice Strakonice a.s. si mohou domů půjčit oxymetr. Jedná se o malý přístroj, který měří množství kyslíku v krvi. „K dispozici máme deset oxymetrů, které půjčujeme ambulantním pacientům. Půjčit si ho může po konzultaci a vyšetření lékařem každý, kdo má problémy s dechem a existuje podezření, že jeho plíce neokysličují krev správně,“ vysvětluje primářka plicního oddělení MUDr. Alena Dvořáková s tím, že některý pacient se při vyšetření v nemocnici může jevit, že je v pořádku, ale doma se jeho potíže zhorší například při větší zátěži. Druhou skupinou, která může zapůjčení oxymetru využít, jsou lidé po covidovém onemocnění. V pohodlí domova si mohou kontrolovat, jestli je okysličení jejich krve v pořádku.
Použití je velmi jednoduché. Oxymetr se nasadí na prst na ruce, zapne se a zařízení změří puls a kvalitu okysličení krve. „Dostatečné okysličení krve je nad 93 %. U některých pacientů, podle toho, jakou trpí chorobou, lze tolerovat i nižší hodnotu,“ vysvětluje primářka Dvořáková s tím, že se jedná pouze o orientační vyšetření. V případě, že oxymetr naměří nízké hodnoty kyslíku v krvi pacienta, měl by absolvovat vyšetření u lékaře.
Oxymetr nemocnice půjčuje pacientům zdarma. Jejich jedinou investicí jsou dvě tužkové baterie, na které přístroj funguje, říká primářka Dvořáková. „Pacientovi ukážeme, jak přístroj funguje a mohou si ho zdarma zapůjčit. Řada lidí má po prodělaném covidu pocit dechové tísně. Někteří jsou vyděšení, že nemají dost kyslíku. Oxymetr je může uklidnit, mají přehled o svém aktuálním zdravotním stavu.“

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top