Ve strakonickém očkovacím centru 30. prosince skončil první rok očkování proti nemoci covid-19. To ve Strakonicích začalo 4. ledna 2021. Za tu dobu bylo aplikováno celkem 94 658 dávek vakcín proti covidu. Alespoň jednu dávku dostalo 41,5 tisíce osob. Posledními očkovanými byli letos 54tiletí manželé z Blatné, kteří přišli na posilující dávku vakcíny Moderna.
Očkování mělo zabránit zahlcení nemocnic covid pozitivními pacienty a pacienty má chránit před těžkým průběhem nemoci. „Tento cíl byl – i přes ještě nedostatečnou proočkovanost – z podstatné části naplněn. Je to dobře patrné na porovnání loňské a letošní podzimní covidové vlny,“ vysvětluje koordinátor očkování a náměstek pro kvalitu péče strakonické nemocnice MUDr. Michal Pelíšek.
Na podzim roku 2021 panovaly ve společnosti mnohem volnější poměry, byly otevřené školy, obchody, divadla. Pravděpodobně i kvůli tomu bylo přibližně o třetinu více pozitivně testovaných pacientů. Nemocnice však zaznamenaly zhruba poloviční zátěž v porovnání s podzimem 2020, co se týká počtu hospitalizovaných včetně pacientů na jednotkách intenzivní péče a počtu zemřelých. „V éře očkování jsme sice viděli během podzimu více osob s pozitivním PCR testem, ale o dost menší zátěž nemocnic. Což má velký dopad nejen do péče o pacienty s covidem, ale zejména do necovidové péče,“ vysvětluje výhody vakcinace Pelíšek.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top