Strakonická nemocnice rozšířila spektrum jednodenní péče vedle chirurgických také na gynekologické zákroky. Při těchto zákrocích pacientky přicházejí do nemocnice až v den plánovaného výkonu a domů odcházejí zpravidla ještě týž den, nejpozději do 24 hodin od jeho provedení. Konkrétně jde o revize po spontánních potratech nebo po tzv. zamlklém těhotenství, konizaci děložního čípku, hysteroskopie, interrupce, diagnostické nebo lehčí operační laparoskopické operace (odstranění cyst, sterilizace), dále i o zákroky v oblasti zevních rodidel.
Předpokladem pro naplánování zákroku v režimu jednodenní péče je nejen souhlas či přání pacientky, ale především její celkový zdravotní stav. O tom, zda může být zákrok proveden v režimu jednodenní péče, rozhoduje lékař nemocnice, ve které má být pacient operován (gynekolog/chirurg po dohodě s anesteziologem). „Pokud se pacientka léčí například i s několika závažnějšími chronickými onemocněními nebo je i jinak pro výkon riziková, doporučujeme krátkodobou hospitalizaci, zpravidla již den před zákrokem. V ostatních případech je výkon proveden v ambulantním režimu a nic nebrání tomu, aby se pacientka již cca za 4 hodiny po zákroku v celkové anestezii dále zotavovala v domácím prostředí. Ze zkušenosti víme, že domácí prostředí, psychická pohoda a informovanost přispívají k hladšímu průběhu rekonvalescence,“ říká k jednodenní péči primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Přemysl Chalupa.
Už od minulého roku je možné v Nemocnici Strakonice, a.s., podstoupit v režimu jednodenní péče některé chirurgické zákroky. Konkrétně se jedná o plánované operace křečových žil, kýly, hemoroidů nebo slepého střeva. Díky moderní medicíně, která nabízí stále šetrnější operační postupy, se doba pobytu v nemocnici celkově zkracuje. „Zatímco ještě v roce 2000 byla průměrná doba pobytu pacienta ve strakonické nemocnici 8 dnů, v současnosti tráví pacient v nemocnici průměrně necelých 5 dnů. Možnost jednodenní péče u vybraných zákroků je dalším krokem ke zvyšování komfortu pro pacienty,“ dodává k rozšíření spektra péče v jednodenním režimu, která je podporována také zdravotními pojišťovnami, ředitel Nemocnice Strakonice MUDr. Bc. Tomáš Fiala, MBA.

PŘIPRAVENI POMOCI

Strakonická nemocnice disponuje řadou zdravotnických pracovišť, kde Vám odborníci pomohou řešit Vaše zdravotní problémy. Některá pracoviště mají nadregionální charakter. Současně úzce spolupracujeme s řadou zdravotnických pracovišť, které poskytují superspecializovanou péči.

Go to top